Prijímate dostatok železa? Jeho nízky obsah je príčinou mnohých problémov!

Únava, pocit slabosti, rýchle vyčerpanie pri tréningu, zrýchlený pulz či závraty. Ak pociťujete niektorý z týchto príznakov, možno vo vašej krvi chýba práve železo. To je kľúčové pre správny chod orgánov, preto by ste jeho príjem nemali podceňovať!

Železo je súčasťou hemoglobínu – farbiva červených krviniek. V nich plní veľmi dôležitú úlohu, keďže viaže molekuly kyslíka. Nebyť železa, červené krvinky by nemohli kyslíkom zásobovať jednotlivé orgány a celý organizmus by prestal fungovať. Ak telo nemá k dispozícii dostatok železa, nedokáže produkovať nové červené krvinky. Orgány nie sú dostatočne prekysličené, objavujú sa problémy s dýchavičnosťou, malátnosťou či bolesťami hlavy a svalov. Ignorovanie nedostatku železa v krvi vedie k narušeniu vnútorných procesov a rôznym vážnym zdravotným problémom.

Na nedostatok železa sú citlivé najmä ženy
Dôvodom je práve menštruačný cyklus, počas ktorého organizmus príde o množstvo krvi. Telo tak potrebuje veľa železa, aby dokázalo produkovať nové červené krvinky a hladinu krvi vyrovnať. K značnému úbytku železa dochádza aj počas tehotenstva. Krv matky slúži na výživu plodu a tvorbu krvi pre vyvíjajúce sa dieťa. Nedostatok železa počas tehotenstva môže mať negatívny vplyv nielen na zdravie matky, ale aj dieťaťa. Orgány sa nemusia správne vyvinúť, neraz dochádza k predčasnému pôrodu a novorodenec má nízku hmotnosť.

FotkyFoto_219568884_S

Samozrejme, železo by nemalo chýbať ani vo výžive mužov. Významnú úlohu zohráva najmä v prípade aktívne žijúcich ľudí. Pri športe je dôležité, aby krv zásobovala kyslíkom všetky orgány. Ak v tele nie je dostatok hemoglobínu, svaly strácajú svoju výkonnosť, rýchlo sa zadýchate a nedokážete podať dostatočný výkon.

Ako zabezpečiť vyvážený príjem železa?
Množstvo železa v krvi sa meria prostredníctvom hemoglobínu, ktorého hladina by nemala klesnúť pod 110 g/l. Objem pod touto hodnotou už značí anémiu. Železo je možné do tela prijímať aj prirodzene, napríklad, prostredníctvom strukovín, zeleniny a ovocia. Avšak, prirodzené zdroje často nepostačujú. Odporúčame preto železo pravidelne dopĺňať aj formou vhodných prípravkov.

Napríklad, v podobe tekutého prírodného prípravku Ferrotone, ktorý je vyrobený z minerálnej vody pochádzajúcej z Národného parku Snowdia v severnej časti Walesu. Tá sa vyznačuje vysokým obsahom prirodzeného železa, ktoré veľmi dobre vplýva na organizmus a nezaťažuje žalúdok. Alternatívou môže byť produkt Lipozomálne prírodné železo vyrábané z listov Curry. Ten obsahuje aj vitamín C, B12 a kyselinu listovú. Komplex týchto látok sa ľahko vstrebáva do organizmu a zabezpečuje efektívne využitie účinného železa.

Tak neváhajte a zásobujte svoj organizmus prírodným železom aj vy!